“Društvo Daleki istok”

Smiljanićeva 4

11000 Beograd

Kontakt telefon: 011 245 86 87

Elektronska pošta:

fareast@verat.net

dongfangzhijia@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Pružili smo mogućnost posetiocima našeg internet portala da prate rad “Društva Daleki istok” i na društvenim mrežama

Kontaktirajte “Društvo Daleki istok”:

Home

O nama

Aktivnosti

Prozor Šangaja

Zaštita privatnosti

Pravo na intelektualnu svojinu

Naše aktivnosti
  • “Društvo Daleki istok” u 2018. godini

Naše aktivnosti - ogledalo “Društva Daleki istok”

Aktivnosti “Društva Daleki istok su”, pre svega, jedinstveni izraz jednog udruženja koje za cilj ima visoke vrednosti rada u međunarodnoj saradnji i, istovremeno, promociji kultura kroz programska zbivanja I aktivnosti koje odslikavaju sve ono što je cilj postojanja i rada “Društva Daleki istok”. Da bi sve aktivnosti koje se planiraju bile uspešno i realizovane, u prvom redu je zasluga onih koji učestvuju u tome, odnosno članova “Društva Daleki istok”, koji su nebrojeno puta dali svoj puni doprinos i, na najodgovorniji način, učestvovali u aktivnostima koje nisu nimalo lake i jednostavne za realizaciju. “Društvo Daleki istok” je organizacija stvorena na jednoj osnovi posvećenosti svojih članova ka aktivnostima, potpuno dobrovoljnog karaktera, gde preovladava sloga i ljubav prema onome što svi zajedno pripremaju i onome u čemu svi zajedno učestvuju. Tokom svih proteklih godina, “Društvo Daleki istok” je pripremilo i realizovalo brojne aktivnosti koja su promovisala kulturne vrednosti Kine i kineskog naroda u Srbiji, a, istovremeno na najbolji mogući način, predstavilo vrednosti Srbije u Kini. Pored brojnih tematskih večeri, izložbi, javnih nastupa, “Društvo Daleki istok” je ostvarilo saradnju sa institucijama i u Kini i u Srbiji, uz rad na njihovom povezivanju koji je doveo i do povezivanja gradova i opština u obe zemlje, Kini i Srbiji. Sve to što je rađeno u prethodnim godinama, doprinelo je da aktivnosti “Društva Daleki istok” dobiju prepoznatljiv karakter, ujedno i to da “Društvo Daleki istok” stekne veliki ugled. Ne jednom se u medijima, kada se pisalo i govorilo o radu “Društva Daleki istok”, pomenuo termin “nezvanična diplomatija”, što je veliko priznanje za naš rad i naš doprinos ukupnoj saradnji između Srbije i Kine.  Ovde se mora napomenuti da je “Društvo Daleki istok” sve svoje aktivnosti kreiralo i realizovalo sopstvenim radom i da, tokom svih godina svog postojanja, nije dobijalo nikakvu finansijsku pomoć od strane institucija države.        

DSC_0114.JPG IMG_6937.jpg

Društvo Daleki istok u 2018. godini

Prepoznatljiv rad “Društva Daleki istok”


Aktivnosti Društva Daleki istok su, pre svega,jedinstveni izraz jednog udruženja koje za cilj ima visoke vrednosti rada u međunarodnoj saradnji i predstavljanju kultura. Gledajući šire, ka rešavanjima ideja koje su sastavni deo programskih ciljeva rada “Društva Daleki istok”, a koje su činile prvobitne aktivnosti i rad u samom nastanku udruženja, današnje aktivnosti su dobile jedan sasvim novi oblik i dimenziju, što je, na momente, gotovo prevazilazilo mogućnosti samog udruženja i njegovih članova. Nije baš tako jednostavno kreirati programe i projekte na planu saradnje sa institucijama u zemlji i u Kini, istovremeno organizovati i realizovati veliki broj dešavanja i događaja, učestvovati u manifestacijama od međunarodnog značaja, omogućiti studentima da kroz naše obrazovne programe uče kineski jezik i kulturu, biti domaćin brojnim delegacijama, sve to zahteva veliki rad i napore, mnoge neprospavane noći i brige zbog problema koji su neizostavni deo svakog rada i svih aktivnosti, pa samim tim i aktivnosti “Društva Daleki istok”. Uzimajući u obzir činjenicu da je “Društvo Daleki istok” jedno udruženje koje nema dotacije i čiji se rad ni na koji način ne finansira i čije se aktivnosti apsolutno finansijski ne podržavaju od strane bilo kojih institucija, bile one institucije države ili neke druge, naš uspeh i ostvarenja u radu i postignutim rezultatima na svim poljima, pripada svim članovima “Društva Daleki istok”. Sve to uz veliku zahvalnost našim partnerskim organizacijama i institucijama koje su pokazale razumevanje za naš rad i koje su tokom proteklih godina bile deo aktivnosti “Društva Daleki istok”. Drago nam je da su mnoge od njih prepoznale vrednosti i kvalitet u radu i aktivnostima “Društva Daleki istok” i što su nam postale dugogodišnji saradnici i partneri, kao i za veliko poverenje koje su nam ukazale.      

486168_304473412994511_1099841986_n.jpg IMG_6990.JPG IMG_1571a.jpg IMG_0370.JPG

Na stranicama internet portala “Društva Daleki istok”, nalaze se brojni sadržaji o našim aktivnostima koji, pored onih aktuelnih, prikazuju rad našeg udruženja u proteklim godinama, uključujući tu i deo sadržaja koji se odnosi na arhivske materijale koji su se nalazili na prethodnim internet prezentacijama. Sav materijal koji se nalazi na ovim stranicama je delo članova “Društva Daleki istok”, dok je jedan manji deo fotografija koje su postavljene na nekoj od stranica, delo institucija sa kojima “Društvo Daleki istok” ostvaruje dugogodišnju saradnju, u okviru Sporazuma o saradnji sa ovim institucijama.

Aktivnosti “Društva Daleki istok” su prepoznatljive i odlikuje ih mnogo toga što je specifično za rad našeg udruženja. Ogromno je iskustvo koje je stečeno tokom pripremanja istih, bilo da je u pitanju pripremanje obeležavanja tradicionalnih praznika, izložbi, časova kineskog jezika i kulture, učešće u programima saradnje sa institucijama u Kini i Srbiji, doček brojnih delegacija naših partnerskih organizacija i institucija iz Kine i mnogo toga drugog što je vezano za naše programske ciljeve.  

You Tube galerija

DSC_0077.jpg sail 49 (11).jpg IMG_8382.JPG cri (5).jpg

Aktivnosti “Društva Daleki istok” su, tokom godina, razvijane u više različitih pravaca, sve u okviru ciljeva i programa udruženja i u skladu sa programskim načelima naših partnerskih organizacija i saradnika. Takođe, vodili smo i računa o prioritetima kojima smo pridavali više pažnje obzirom da takve aktivnosti imale viši nivo značaja i bile su direktno u vezi sa predstavljanjem naše zemlje i njenih kulturnih i istorijskih vrednosti. Tako smo, u više navrata, kreirali i učestvovali u postavljanju izložbi kao što su “Lutke sa likovima iz kineske opere” (u saradnji sa ambasadom NR Kine i Muzejem istorije Jugoslavije), “Čari Šangaja” (u saradnji sa Arhivom Šangaja i Muzejem grada Beograda), “Tradicija novogodišnjih praznika kineskog naroda”, “100 godina revolucije” (u saradnji sa ambasadom NR Kine i Domom kulture Studentski grad), “Peking i Olimpijada 2008” (u saradnji sa ambasadom NR Kine i Domom kulture Rakovica), program promocije Olimpijade u Pekingu 2008 u sklopu manifestacije “Dani Beograda” (u saradnji sa ambasadom NR Kine i Skupštinom grada Beograda), “Kineska 38. Paralela” (u sklopu manifestacije “Noć muzeja”), “Četiri godišnja doba Šangaja” (u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i vladom Šangaja), promocija “Svetske izložbe Šangaj EXPO 2010” u Srbiji (Beograd i Niš), uključujući tu i aktivnosti na planu razmene učenika i povezivanje gradova i opština Kine i Srbije, posete delegacija, kao i učešće predstavnika našeg udruženja na forumima i simpozijumima u Kini. Jedna od programski najbogatijih aktivnosti je, svakako, program saradnje sa institucijama vlade grada Šangaja, u okviru koga je ostvareno učešće dečjeg hora MŠ “Mokranjac” iz Beograda na Međunarodnom festivalu u Šangaju, zatim, neprekidno od 2004. godine, učešće učenika iz Srbije u Međunarodnom letnjem kampu mladih u Šangaju.


Naše aktivnosti su omogućile dolazak i prvo učešće jedne dečje plesne grupe iz Kine na dečjem festivalu Radost Evrope u Beogradu (2007. godine), a kasnije još nekoliko puta, a takođe i dolazak i nastup u Beogradu umetničkog ansambla “Dečje palate” iz Pekinga (Fengtai distrikt). U velikom nizu naših aktivnosti je organizovanje solističkog koncerta jednog od najpoznatijih kineskih umetnika na violini, Li Chuan Yin (2009. godina, koncert na Kolarcu). Takođe, “Društvo Daleki istok” je, uz pomoć KUD “Gradimir”, organizovalo časove i pripremilo koreografiju spleta srpskih pesama i igara, koju su uspešno savladali i izveli članovi ambasade NR Kine (na prijemu u ambasadi i u svečanoj proslavi Nove godine (2009) u zabavnom programu na sceni ispred Narodne skupštine Republike Srbije). Uz to, “Društvo Daleki istok” je obezbedilo učešće igračke trupe iz Šangaja (Fengxian distrikt) na folk festivalu Vršački venac (2016), a iste godine u septembru, uz vlastitu ideju i rada na realizaciji projekta “Nikola Tesla u Kini”, “Društvo Daleki istok” je organizovalo prvu izložbu o životu i radu čuvenog naučnika srpskog porekla, koja je održana u Kini (u saradnji sa Muzejem Nikole Tesle iz Beograda, Biblioteke Šangaja i institucija vlade Šangaja). Ovde bi trebalo dodati i to da je “Društvo Daleki istok”, uz pomoć Beogradske opštine Voždovac, po prvi put uvelo u program nastave kineskog jezika i kulture u jednu srednju školu u Srbiji. Uz to, jedna od najvećih aktivnosti u sferi obrazovanja je naša besplatna Škola kineskog jezika i kulture koja je namenjena učenicima i redovnim studentima Univerziteta u Beogradu, a koju je, tokom proteklih osam godina, pohađalo više više stotina učenika i studenata.  

Svemu ovome treba dodati da je jedna od izuzetno važnih aktivnosti, tradicionalna proslava Praznika proleća (Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru), koju “Društvo Daleki istok” priprema od samog početka rada, dakle gotovo punih 30 godina, obeležila sve ove godine našeg rada. Više o ovoj aktivnosti se može pogledati na istoimenoj stranici našeg web portala. Istovremeno, bezbroj različitih programa koji su u proteklim godinama činili naše aktivnosti, ostali su u našoj arhivi kao svedočenja o tri dekade vrednog i ambicioznog rada članova “Društva Daleki istok”, a ono čime se sami članovi mogu ponositi je to da je zahvaljujući tom radu i angažovanju, “Društvo Daleki istok” steklo veliki ugled u svojoj zemlji, a više od toga i u samoj NR Kini.

#top DSC04567.JPG Cetiri godisnja doba Sangaja - plakat.jpg IMG_4931opt.JPG
Home O nama Aktivnosti Prozor Šangaja