Nazad #top

Ova stranica internet prezentacije Društva Daleki istok je posvećena Šangajskom distriktu Baošan, kao jednom od partnera u programima međunarodne saradnje Društva Daleki istok i grada Šangaja. Na stranici se nalaze prilozi i aktuelnosti vezano za dešavanja u oblasti saradnje, kao i deo onoga što čini život u ovom izuzetno zanimljivom delu grada Šangaja. Putem linka www.baoshan.gov.cn se može direktno pristupiti internet portalu distrikta Baošan.

Šangajski distrikt Baošan (宝山区) se prostire na blizu 430 km2 u severnom delu teritorije grada Šangaja, sa populacijom od oko dva miliona stanovnika. Distrikt jednim svojim delom izlazi na desnu obalu Duge reke (Jangce) koja se, upravo na tom mestu, uliva u Istočno kinesko more (Žuto more). Ovaj distrikt je od izuzetne važnosti za privredu Šangaja, obzirom da se tu nalaze neki od velikih industrijskih kapaciteta, među kojima je jedan od svetskih lidera u čeličnoj industriji, kompanija Baosteel, koja je, samo za potrebe izgradnje objekata za letnje Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, isporučila skoro 70% čelika za konstrukcije i drugo, što je bilo od vitalnog značaja za održavanje najvećeg do tada održanog sportskog događaja na svetu. Takođe, od izuzetnog značaja za grad Šangaj je i luka koja se nalazi u ovom distriktu, koja je, takoreći, godinama unazad predstavljala pravi prozor Šangaja u svet, obzirom da je kroz nju prolazio veliki promet roba i drugih usluga. Danas se u distriktu Baošan nalazi velika i moderna luka za tzv “kruzere”, koji svakoga dana prevoze veliki broj domaćih i inostranih putnika, u okviru turističkih aranžmana ili na redovnim linijama ka drugim gradovima u Kini i okolnim zemljama na Dalekom istoku. U okviru distrikta se nalazi devet gradova, tri subdistrikta i jedan industrijski park, a sa užim centrom Šangaja je, pored modernih saobraćajnica, povezan sa tri linije šangajskog metroa. U distriktu se nalazi glavni kampus Univerziteta Šangaj.

Ovaj distrikt je poznat i kao organizator Festivala čamaca zmajeva i Festivala savremenog kineskog slikarstva, a jedan deo programa ovih festivala je uzeo učešće i u kulturnim zbivanjima u Francuskoj, Belgiji i Brazilu, uz nastup Ansambla narodne umetnosti distrikta Baošan. Ministarstvo kulture je, 1991. godine, nazvalo distrikt Baošan “domom kineskog savremenog slikarstva”.  

Šangaj

Baošan

Saradnja “Društva Daleki istok” sa institucijama Narodne vlade šangajskog distrikta Baošan, rezultirala je brojnim programima i projektima koji su se odvijali uz učešće institucija Narodne vlade Šangaja. Jedan od takvih projekata je doveo i do potpisivanja Sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji između Šangajskog distrikta Baošan i grada Kragujevca, što je bio jedan od prvih, ako ne i prvi zvaničan sporazum ovakve vrste kada je u pitanju saradnja nekog grada u Srbiji i grada Šangaja. Sporazum su, u prisustvu predstavnika “Društva Daleki istok”, Grada Kragujevca, Narodne vlade Šangajskog distrikta Baošan i Narodne vlade Šangaja, potpisali gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović i zamenik guvernera Šangajskog distrikta Baošan, Zhai Peicheng.

Na slici levo: Potpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji između Šangajskog distrikta Baošan i grada Kragujevca (Narodna vlada Šangajskog distrikta Baošan, septembar 2006. godine)

“Društvo Daleki istok” i institucije uprave distrikta Baošan, ostvaruju dugogodišnju saradnju, koja je, u koordinaciji sa institucijama Narodne vlade Šangaja, doprinela tome da ovaj distrikt ostvari saradnju sa gradovima i opštinama u Srbiji. Tačnije rečeno, predstavnici distrikta Baošan i grada Kragujevca su, tokom boravka delegacije “Društva Daleki istok” na proslavi 50 godina od osnivanja Šangajske narodne asocijacije za saradnju sa stranim zemljama u septembru 2006. godine u Šangaju, potpisali Memorandum o saradnji, čiji je idejni tvorac i koordinator “Društvo Daleki istok”.

(Na slici desno: zgrada Narodne vlade distrikta Baošan)

Kao i svakog puta kada predstavnici “Društva Daleki istok” borave u poseti institucijama i partnerskim organizacijama u Šangaju, predstavnici izvršne vlasti distrikta Baošan pripreme svečani doček za svoje saradnike i partnere u programima saradnje iz Beograda, a tom prilikom pripreme i obilazak nekih od delova distrikta kako bi svoje goste upoznali sa razvojem i specifičnostima ovog dela Šangaja. U julu ove godine, zamenica direktora inostranih poslova u Narodnoj vladi distrikta Baošan, Zhou Yuhong (Džou Juhong), dočekala predstavnike “Društva Daleki istok” i tokom jednodnevnog prijema, pokazala kapacitete luke Baošan, a tom prilikom obezbedila prelazak granične linije i obilazak luke. (desno)

Poseta distriktu Baošan imala je za cilj da se postojeća saradnja i njeno moguće proširenje, što bolje analiziraju i time postave platforme za buduće projekte i učešća obe strane u njima. Deo toga pripada i planovima koji se odnose na zbivanja u programima kulture i obrazovanja, o kojima je bilo reči tokom posete predstavnika “Društva Daleki istok” Internacionalnoj izložbi narodne umetnosti koja se nalazi u distriktu Baošan. Kao i prethodno, zamenica direktora Inostranih poslova u Narodnoj vladi distrikta Baošan, zajedno sa svojim saradnicama i zamenicom direktora ove Izložbe, Zhao Jianjin (Džao Đienđin), učinila je sve da se gosti iz Beograda što bolje upoznaju sa ovom institucijom kulture, jednom od mnogih u distriktu Baošan. (desno)  


Detalji iz distrikta Baošan: Ulaz u Gucun park, Muzej stakla, panorama iz vazduha i kampus Univerziteta Šangaj

Mala galerija slika tokom poseta delegacije “Društva Daleki istok” institucijama Šangajskog distrikta Baošan

20150729_080916.jpg bsh 013.jpg bsh 027.jpg IMG_7587.JPG bsh 009.jpg bsh 021.jpg bsh 025.jpg sl 350.jpg sns 277.jpg