Nazad #top

Distrikt Fengsien (Fengxian, 奉贤区)  je lociran u južnom delu oblasti pod upravom grada Šangaja, a naseljen je već pet hiljada godina i prolazio je burnu istoriju i dešavanja tokom nekoliko dinastija i uprava, a konačan status šangajskog distrikta je dobio 24. septembra 2001. godine. Distrikt danas naseljava približno 1200000 stanovnika različitih profila zanimanja i uzrasta, beleži stalni razvoj, a sa centrom Šangaja, drugim gradskim distriktima i međunarodnim aerodromom koji se nalazi u susednom distriktu Pudong, povezan je metroom i mrežom najsavremenijih auto puteva. Današnji izgled na mapi NR Kine, odnosno, grada Šangaja, u okviru koga se distrikt Fengsien nalazi, pokazuje da je ovaj distrikt jedna od zona Šangaja koja je izuzetno atraktivna obzirom na to da izlazi na morsku obalu, ali i na činjenicu da je to područje izuzetno povoljno za razvoj poljoprivrede, koja je od važnog značaja za Šangaj. Fengsien je i mesto gde se nalazi nekoliko proizvodnih pogona hrane, a obzirom na brz ekonomski razvoj, mesto gde se nalaze i brojni luksuzni hoteli, urbani delovi distrikta sa modernim zgradama i naseljima, širokom avenijama, uključujući terene za golf i poslovne centre sa pratećim klubovima. I pored urbanog razvoja, ovde se može osetiti duh iskonske Kine, a gosti mogu obići parkove koji su uređeni na tradicionalan način, kupiti neki od suvenira karakterističnih za ovaj kraj, posetiti brojne restorane sa specijalitetima lokalne kuhinje ili prošetati peščanim plažama.

Više o Šangajskom distriktu Fengsien, kao i o zanimljivostima o ovm delu Šangaja, možete pogledati na zvaničnom internet portalu Šangajskog distrikta Fengxien, na adresi www.fxq.sh.gov.cn

Šangaj

Fengsien

Ono što prvo zapadne za oko posetiocu distrikta Fengsien, to su široke i savremene saobraćajnice dok se približavate samom centru i gradu Nanćao, gde se nalazi gro onoga što je vezano za administrativni deo, odnosno, upravu i najviše institucije distrikta. Pored grada Nanćao, u distriktu se nalaze još sedam manjih gradova, dva naselja, turistička zona i ekonomska zona, a sve to je povezano mrežom savremenih auto puteva. Distrikt ima savremene i moderne institucije obrazovanja, škole koje su opremljene po najvišim standardima, bolnice, a duž ekonomske zone se nalaze brojne fabrike i proizvodni pogoni u kojima je glavni produkt hrana, a većina njih su delovi kineskih i inostranih kompanija sa zajedničkim investicionim programom. Gosti distrikta mogu odsesti u nekom od hotela sa najvišom kategorijom, provesti vreme na golf terenima i u nekom od poslovnih klubova, a mogu i uživati u pravom morskom ambijentu u nekom od odmarališta duž poznate Sinhai plaže. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija grada Nanćao i samog distrikta Fengsien, svakako je park sa nazivom Guhua, mesto gde se nalazi “Hram tri žene”, koji je posvećen ćerkama cara Vu (Wu) u vreme perioda poznatom pod nazivom dinastija Džou (Zhou). Kao i u svakom većem gradu, i ovde se nalazi TV toranj koji pripada lokalnoj televiziji i koji predstavlja jedan od simbola grada Nanćao i distrikta Fengsien. U gradu Nanćao se nalazi i moderan Centar za kulturu, opremljen za različite aktivnosti i svakodnevno otvoren za stanovništvo.   

Da bi se došlo do distrikta Fengsien i grada Nanćao, iz centra Šangaja je potrebno oko 30 minuta vožnje kolima, ali 1 do 2 sata ukoliko se koristi javni prevoz. Jedan od načina da se dođe u distrikt je i prevoz metroom, korišćenjem dve linije gradske metro mreže Šangaja.     

4323189.jpg IMG_8162.JPG 8256946.jpg IMG_8139.JPG IMG_8161.JPG IMG_8175.JPG IMG_8137.JPG Info.jpg 58308994.jpg IMG_8119.JPG

Predstavnici “Društva Daleki istok” posetili Šangajski distrikt Fengsien

Predstavnici “Društva Daleki istok” su, tokom posete institucijama grada Šangaja, posetili distrikt Fengsien, a tom prilikom su, u susretu sa rukovodiocima ovog distrikta, razgovarali o više tema vezano za saradnju “Društva Daleki istok” sa institucijama grada Šangaja, a deo razgovora se odnosio i na uspostavljanje saradnje “Društva Daleki istok” i distrikta Fengsien, posebno o saradnji iz obasti kulture i obrazovanja.

Zamenik gradonačelnika distrikta Fengsien, g. Čen Jongdžang, priredio je, tokom ove posete, svečani ručak za goste iz Beograda i poželeo im prijatan boravak tokom posete i obilaska distrikta. Ljubazni domaćini iz uprave distrikta, poveli su predstavnike “Društva Daleki istok” u obilazak distrikta, tokom koga su upriličene posete i obilasci nekolicine proizvodnih kapaciteta, Centra za kulturu i umetnost, Muzeja kineske opere, a poseban doživljaj je bio obilazak dela distrikta koji izlazi na more. Ovom posetom predstavnika “Društva Daleki istok” distriktu Fengsien, proširena je saradnja Društva na još jedan deo grada Šangaja i institucijama koje čine javni i kulturni život ovog distrikta. Ova poseta i prijem predstavnika “Društva Daleki istok” od strane visokih rukovodilaca distrikta Fengsien, predstavlja još jedno poglavlje u dugogodišnjoj saradnji “Društva Daleki istok” i institucija grada Šangaja, koja je do sada rezultirala brojnim uspešnim zajedničkim programskim aktivnostima i učešćima u manifestacijama, što je od izuzetnog značaja za obe strane.     

IMG_8013.JPG IMG_8025.JPG

“Društvo Daleki istok” i institucije Šangajskog distrikta Fengsien su načinile i korak ka povezivanju ovog distrikta sa institucijama i gradovima u Srbiji, pa je tako došlo i do razmene delegacija dve strane koje su uključivale i posete institucijama, gde se razgovaralo o saradnji i razmeni iskustava. Zvanična delegacija Šangajskog distrikta Fengsien je, na taj način, imala priliku da poseti Beograd i da, za vreme prijema u Starom dvoru, razgovara o mogućnostima saradnje i povezivanja institucija, a zatim da poseti i Crveni krst Beograda, gde su se članovi delegacije upoznali sa radom ove organizacije i iskustvima koja bi mogla biti od koristi u radu identične organizacije u ovom šangajskom distriktu. Tokom ovih poseta i razgovora, dogovarana je dalja saradnja putem kontakata, ali i obostrane posete i razmene delegacija. Takođe, kao rezultat saradnje “Društva Daleki istok” sa institucijama Šangajskog distrikta Fengsien, ženska Igračka grupa “Sweet source” iz Šangajskog distrikta Fengsien, koja neguje tradicionalni ples kao odliku ovog dela Šangaja, bila je prva igračka grupa iz Kine koja je nastupila na jednom festivalu folklora u Srbiji, tradicionalnom festivalu folklora koji se pod nazivom “Vršački venac”, svakog leta održava u Vršcu.

IMG_8031.JPG IMG_8021.JPG IMG_8039.JPG IMG_8057.JPG IMAG1648a.jpg IMAG1634.jpg IMAG0710.jpg IMAG0639.jpg Prvo44.jpg