Nazad

Aktivnosti “Društva Daleki istok” u 2018. godini

IMAG3442.jpg IMAG3451.jpg sl2.png sl1.png IMG_20180131_202220.jpg IMG_20180131_195653.jpg IMG_20180131_203232.jpg IMG_20180131_210532.jpg

Delegacija Centra za mlade “Children palace” distrikta Fengtai iz Pekinga, na poziv “Društva Daleki istok” je provela sedam dana u Beogradu I tokom te posete, deca iz “Children palace” su imala priliku da se upoznaju sa Beogradom i da budu gosti Osnovne škole “Aleksa Šantić”, zatim da obiđu neka od mesta od značaja za istoriju i kulturu Srbije i da učestvuju u aktivnostima “Društva Daleki istok”. Gosti iz Pekinga su, takođe, učestvovali u programu povodom obeležavanja Dana Svetog Save u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u beogradskom naselju Kaluđerica. “Društvo Daleki istok i “Children palace”, ostvaruju dugogodišnju saradnju. (Beograd, 27.1.-2.2.2018)

Tradicionalni svečani program koji “Društvo Daleki istok” priprema povodom dolaska Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru, i ovoga puta je oduševio sve goste i ljubitelje dalekoistočnih tradicija i kulture koji su prisustvovali ovom događaju koji “Društvo Daleki istok organizuje već punih 29 godina. U programu ovogodišne svečanosti, pored članova “Društva Daleki istok” i studenata koji pohađaju nastavu kineskog jezika i kulture u Centru “Prozor Šangaja”, učestvovali su i gosti iz “Children palace”, deca Centra za mlade u distriktu Fengtai u Pekingu, koji su svojim igračkim i muzičkim tačkama oduševili prisutne u sali. (Beograd, 31. januar 2018)   

1 (5).jpg IMAG3731.jpg IMAG3746.jpg IMAG3750.jpg IMAG3766.jpg IMAG3760.jpg IMAG3775.jpg IMAG3770.jpg

Delegacija Kancelarije za informisanje u vladi Šangaja, koju su činile direktorka Kancelarije, Tang Shifen, sa svojim saradnicama, boravila je, na poziv “Društva Daleki istok” u poseti Beogradu, gde je, osim susreta i razgovora sa predstavnicima “Društva Daleki istok”, za goste iz Šangaja, priređen prijem u Starom dvoru. “Društvo Daleki istok” i institucije grada Šangaja ostvaruju dugogodišnju uspešnu saradnju na polju obrazovanja i kulture, kao na polju razmene i povezivanja gradova i opština u Srbiji I Šangaju, a ova poseta je bila prilika da se razgovara o pripremama za realizaciju aktivnosti koje su planirane za 2018. godinu. (Beograd, 5-7 februar 2018)

Tematsko veče pod nazivom “Kineski horoskop”, održano je kao deo programa nastave o kineskim tradicijama i kulturi koji se odvija u okviru rada Škole kineskog jezika i kulture u Centru za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”. Ovo izuzetno interesantno veče je privuklo pažnju ne samo polaznika ove Škole, već i brojnih ljubitelja kineskih kulturnih vrednosti, koji su ovom prilikom mogli da saznaju više detalja o kineskom horoskopu. Škola kineskog jezika i kulture i  Centar za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, inicijalni su deo programskih aktivnosti i rada “Društva Daleki istok”.   (Beograd, 2. mart 2018)

#top

Centar za mlade “Children palace” iz Pekinga gost “Društva Daleki istok (Beograd, 26. januar - 2. februar 2018. godine)

Svečano proslavljen “Praznik proleća” i dolazak Godine psa Beograd, 31. januar 2018. godine

Delegacija Kancelarije za informisanje u vladi Šangaja u poseti Društvu Daleki istok” - Beograd, 5-7. februar 2018. godine

“Kineski horoskop” - Beograd, 2. mart 2018. godine

DKSG 23.3. manje-12.jpg IMAG3859.jpg IMAG3862.jpg IMAG3876.jpg

Vlade NR Kine i predsednik Xi Jinping, promovisali su projekat pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, koji bi uključivao povezivanje na ekonomskom i kulturnom planu Kine i zemalja koje se nalaze na nekadašnjem “Putu svile”, kao i zemalja koje bi se postepeno uključivale u tu mrežu, shodno svojim mogućnostima i stremljenjima. Ovo je bila i tema izuzetno zanimljivog i posećenog predavanja, koje je, za studente koji pohađaju nastavu kineskog jezika i kulture u okviru Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”. Predavanje na ovu temu je pripremio Vladimir Milić, a njegovo izlaganje je privuklo veliku pažnju studenata i posetilaca ove tematske večeri.

“Jedan pojas, jedan put” - Beograd, 23. mart 2018. godine

IMAG4228.jpg IMAG4242.jpg IMAG4214.jpg IMAG4246.jpg

Veče o Univerzitetu Peking Beograd, 25. maj 2018. godine

Univerzitet Peking je najznačajnija i najpoznatija institucija visokog obrazovanja u Kini, ujedno i jedan od najbolje rangiranih univerziteta koji se nalaze na Šangajskoj listi svetskih univerziteta. Ovaj Unverzitet je ime koje uvek privlači veliki broj budućih kineskih studenata koji žele da steknu svoje akademsko znanje upravo na Univerzitetu Peking, znajući da je kvalitet studija i diploma koju steknu na ovom univerzitetu, njihova prednost kod kasnijeg zapošljavanja. O Univerzitetu Peking i njegovom istorijatu dugom 120 godina, prisutne je upoznala Marina Pop-Cenić, nekadašnji student i ALUMNI Univerziteta Peking. (Beograd, 25. maj 2018. godine)

EP03646-0012.jpg EP03646-0035.jpg AirBrush_20180613180355.jpg IMAG4387.jpg

Zanimljiva i neobična kompozicija za jednu izložbu na otvorenom, našla je mesto u Beogradu tokom juna meseca, pružajući zadovoljstvo brojnim građanima glavnog grada Srbije da se, makar na trenutak, nađu u “srcu” Šangaja, najvećeg grada u Kini. Hans Georg Esch, jedan od najpoznatijih fotografa u svetu, uradio je jedinstvenu panoramnu fotografiju najužeg jezgra Šangaja i postavio je na unutrašnji deo cilindra nazvanog “Rotunda”, da bi time dobio galeriju za prikaz svog rada. Ova izložba na otvorenom je, pod nazivom “Šangaj 360 stepeni” predstavila Beogradu kinesku metropolu Šangaj, pod zvučnim nazivom “Očaravajući Šangaj”.    

“Očaravajući Šangaj” Beograd, 13-17. jun 2018.

Radi kao slobodan arhitektonski fotograf za nacionalne i međunarodne arhitektonske kancelarije i među najpoznatijim je na ovom polju. Esch je uspostavio potpuno jedinstveni opus slobodnih i nezavisnih radova, a njegovi radovi i serije knjiga kao što su "Megacities", "Citi and Structure" i "Unknovn Cities", bave se azijskim kulturnim pečatom unutar današnjih Boomcitiesa. Njegove 360 ° instalacije koje prikazuju gradske panorame prikazane su širom sveta. U 2011. godini počeo je da radi sa srednjim filmom kako bi proširio svoj umetnički izraz na arhitekturu. Esch živi i radi u Hennef / Stadt Blankenberg, Nemačka.

Hans Georg Esch


Kulturni događaj pod ovim nazivom, imao je za cilj da Beogradu i Srbiji, predstavi najveći grad u Kini, i da, na taj način, promoviše vrednosti ove kineske metropole. Sama postavka ove značajne manifestacije, sadržala je izložbu fotografija na kojima je prikazan život u Šangaju, zatim susret sa šangajskom književnicom čiji je roman “Šangajska princeza” izdat na srpskom jeziku, a izuzetno atraktivan deo ove manifestacije je činila izložba “Šangaj 360 stepeni” u samom centru Beograda. Uz to, na samom otvaranju ove manifestacije, prisutnima je podeljen veliki broj knjiga i publikacija o Šangaju. Ovu manifestaciju su organizovali Kancelarija za informisanje u vladi Šangaja, asocijacija za saradnju sa stranim zemljama SPAFFC i Biblioteka Šangaja, a izložba “Šangaj 360 stepeni” je autorsko delo jednog od najpoznatijih svetskih fotografa, Hans Georg Esch-a. “Društvo Daleki istok” je, kao partner i saradnik pomenutih institucija grada Šangaja, učestvovalo u ovoj manifestaciji.

“Amazing Shanghai” (Očaravajući Šangaj)

Napomena: Nekoliko fotografija koje se nalaze na ovoj, ali i na drugim stranicama internet portala “Društva Daleki istok”, autorsko su delo fotografa Hansa Georga Esch-a i upotrebljene su uz njegovu saglasnost. Zahvaljujemo se autoru na predusretljivosti i saradnji. Kopiranje i upotreba ovih fotografija sa internet portala “Društva Daleki istok”, a bez prethodnog odobrenja autora, smatraju se kao neovlašćeno korišćenje autorskih prava i podležu Zakonu.

IMAG4278.jpg IMAG4398.jpg IMAG4401.jpg IMAG4279.jpg

Škola kineskog jezika i kulture u okviru Centra za kinesku kulturu i jezik, obeležila je završetak semestra u godini 2017/18, završnim ispitom koji su polagali polaznici svih nivoa nastave. Ovaj ispit je, ujedno, bio provera stečenog znanja za devetu generaciju polaznika, kao i za druge polaznike koji su tokom proteklih godina, počev od 2009. godine, pohađali nastavu kineskog jezika i kulture u okviru programa rada Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, ali na višim nivoima nastave. Kao i ranije, polaznici su i na ovogodišnjoj proveri stečenog znanja pokazali zavidno poznavanje gradiva koje su savladavali tokom prethodnog semestra.

Izlozba NT - Jiading 20 jun 2018 (1).jpg Izlozba NT - Jiading 20 jun 2018 (3).jpg Izlozba NT - Jiading 20 jun 2018 (4).jpg Izlozba NT - Jiading 20 jun 2018 (5).jpg

Još jedna velika i značajna aktivnost “Društva Daleki istok” u 2018. godini, izložba o životu i radu Nikole Tesle koja je 20. Juna otvorena u Šangajskom distriktu Đading. Projekat o predstavljanju imena i dela Nikole Tesle u Kini, delo je “Društva Daleki istok”, a započeo je Sporazumom o saradnji “Društva Daleki istok” sa Muzejem nauke i tehnologije Šangaja, kasnije i sa Muzejem Nikole Tesle u Beogradu, da bi zatim prva u Kini izložba Nikoli Tesli bila otvorena u Biblioteci Šangaja. Izložbu u Šangajskom distriktu Đading su organizovali Vlada distrikta Đading, “Društvo Daleki istok” i Muzej Nikole Tesle, a otvorili su je zvaničnici Šangaja i distrikta Đading.  

NT - Jiading Youth center (5).jpg NT - Jiading Youth center (3).jpg NT - Jiading Youth center (2).jpg NT - Jiading Youth center (6).jpg

Projekat “Društva Daleki istok” sa ciljem predstavljanja kineskoj javnosti detalja o životu i radu Nikole Tesle, uspešno je nastavljen u Centru za obrazovanje mladih u Šangajskom distriktu Đading. Posle Biblioteke Šangaja i Muzeja u Šangajskom distriktu Đading, izložba o životu i radu Nikole Tesle postavljena je i u Centru za obrazovanje mladih u jednom od najrazvijenijih distrikta Šangaja, kako bi mladi ovog dela Šangaja koji broji oko dva miliona stanovnika, imali priliku da se upoznaju sa radom genijalnog pronalazača koji je zadužio čovečanstvo svojim pronalascima. Izložbu su organizovali “Društvo Daleki istok”, vlada distrikta Đading i Muzej Nikole Tesle.

Završni ispit u Školi kineskog jezika i kulture Beograd, 17. jun 2018.

Izložba o životu i radu Nikole Tesle

Šangajski distrikt Đading, 20. jun 2018.

Izložba o životu i radu Nikole Tesle

Centar za obrazovanje mladih

Šangajski distrikt Đading, 3. jul 2018.

Na poziv institucija grada Beograda, glavni grad Srbije je posetila petočlana delegacija kineskog grada Tjenđin (Tianjin), koju su činili predstavnici političkog rukovodstva grada, zatim predstavnici institucija obrazovanja i brige o mladima, institucija koje su zadužene za razvoj sporta, gradskog biroa za turizam i odeljenja inostranih poslova u upravi grada. Na prijemu u Starom dvoru, goste du dočekali predstavnici grada Beograda i “Društva Daleki istok”, koji su, takođe, učestvovali u radnom sastanku tokom koga su se vodili bilateralni razgovori dve strane na temu saradnje u oblastima međunarodne razmene, turizma, obrazovanja i sporta.  

Delegacija kineskog grada Tjenđin (Tianjin) u poseti Beogradu

Beograd, 20. jul 2018.

China tour 2018  (8).jpg China tour 2018  (2).jpg

Saradnja “Društva Daleki istok” i institucija u NR Kini, rezultirala je još jednim događajem u okviru rada na projektima i programima saradnje dve strane, a koji se odnose na upoznavanje tradicija, kultura, običaja, jezika i drugo. Sada već tradicionalno, još jedna grupa članova “Društva Daleki istok” je otputovala na dvanaestodnevno putovanje po Kini, tokom koga će posetiti brojna mesta od značaja za istoriju i kulturu najmnogoljudnije zemlje sveta, a samim tim i upoznati mnogo toga novog o Kini i kineskoj civilizaciji. Njih sedam su u prilici da se prvi put direktno susretnu sa Kinom, a za to da vide i saznaju najviše, potrudiće se domaćini, partnerske organizacije “Društva Daleki istok” koje su pripremile bogat program i sve drugo, kako bi svojim gostima i saradnicima omogućile što prijatniji i nezaboravan boravak u NR Kini.   

Jiading 2018 (4).jpg Jiading 2018 (1).jpg

Saradnja “Društva Daleki istok” i institucija Narodne vlade Šangajskog distrikta Đading (Jiading), do sada je dovela do mnogobrojnih zajednički realizovanih programa i projekata, među kojima je i učešće učenika iz Beograda u programima razmene i letnjih kampova za mlade. Ove godine, dvoje učenika iz Beograda, predstavljaju svoj grad I svoju zemlju na Međunarodnom letnjem kampu prijateljstva koji se tradicionalno održava u Šangajskom distriktu Đading, a njihovo učešće je deo okvira saradnje “Društva Daleki istok” i institucija Narodne vlade Šangajskog distrikta Đading, koja je organizator ovog događaja. Tokom deset dana trajanja ovog Kampa za mlade, učesnici iz više zemalja sveta će imati priliku da se prošire svoja saznanja o kineskoj kulturi, ali i da upoznaju kinesku metropolu Šangaj.

dj 2018 (3).jpg dj 2018 (8).jpg dj 2018 (11).jpg

Na poziv “Društva Daleki istok”, u Beogradu je boravila delegacija Šangajskog distrikta Đading, dugogodišnjeg partnera “Društva Daleki istok” u programima saradnje. Ova poseta je bila prilika da gosti iz Šangaja budu primljeni u Skupštini grada Beograda, kao i u Beogradskoj opštini Voždovac, koja je, inače, u okviru programa “Društva Daleki istok” koji je uključivao vidove saradnje opština u Srbiji sa distriktima i gradovima u Kini, bila prva beogradska opština koja je stupila u sveobuhvatnu saradnju sa jednim distriktom u Kini, odnosno, sa Šangajskim distriktom Đading. Tokom ove posete, gosti iz Šangaja su imali razgovore sa svojim domaćinima o unapređenju dalje saradnje, kao i razgovore o programima i projektima koji su predviđeni za aktivnosti u 2019. godini. Gosti su, ovom prilikom, posetili i Muzej Nikole Tesle gde su se upoznali sa radom muzeja. (Beograd, 5-8. 9. 2018.)

Delegacija Šangajskog distrikta Đading u poseti Beogradu (5-8. septembar 2018.)

RE 2018 (1).jpg RE 2018 (9).jpg RE 2018 (12).jpg RE 2018 (7).jpg RE 2018 (14).jpg

Deca iz kineske provincije Henan na Radost Evrope 2018

Beograd, 2-8. oktobar 2018.

Deca iz Kine na Dečjem festivalu “Radost Evrope 2018”, Beograd (2-8. oktobar 2018.)


Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji “Društva Daleki istok” sa institucijama Narodne vlade kineske provincije Henan, deca iz ove provincije su učestvovala na 49. po redu susretu dece Evrope, poznatijim kao “Radost Evrope”, održanom u Beogradu u prvoj nedelji oktobra 2018. godine. Deca iz ove kineske provincije su bila gosti svojih vršnjaka u Osnovnoj školi “Laza Kostić” i tokom boravka u Beogradu, imala su priliku da, pored druženja sa svojim domaćinima, upoznaju Beograd i školu čiji su bili gosti. Pored nastupa u Dečjem kulturnom centru Beograd i na sceni u Velikoj dvorani Centra SAVA (Gala koncert), deca iz kine su bila gosti KUD “Batajnica”,  a imala su i nastup u okviru završne manifestacije “Radost Evrope” koja je održana u Nišu. Ove godine, sva deca koja su učestvovala na ovom tradicionalnom dečejem festivalu, posadila su drvo u Parku prijateljstva na Novom Beogradu.