Nazad #top

Ovo je stranica internet portala “Društva Daleki istok” koja je posvećena Šangajskom distriktu Đading, kao jednom od partnera u programima međunarodne saradnje “Društva Daleki istok” sa nstitucijama grada Šangaja. Na stranici se nalaze prilozi i aktuelnosti vezano za dešavanja u oblasti saradnje, kao mnogo i toga što čini život u ovom izuzetno zanimljivom delu grada Šangaja. Takođe, putem linka www.jiading.gov.cn može se direktno pristupiti zvaničnom internet portalu distrikta Đading, gde se može pogledati dosta toga o ovom šangajskom distriktu.

Distrikt Đading svakako zauzima izuzetno značajno mesto u planovima razvoja grada Šangaja, posebno kada je u pitanju saobraćaj i automobilska industrija. Iako prilično udaljen od centra Šangaja, Đading ostvaruje odličnu vezu sa srcem ove kineske metropole kroz dobar laki metro kao i kroz savremeni auto put sa više traka u jednom smeru, tako da se ta udaljenost meri sa nekoliko desetina minuta, a ne sa par sati kao ranije. Pored modernog i ultra razvijenog dela distrikta u kome se nalaze hoteli visoke klase, distrikt je zadržao duh one istinske Kine, koji se naročito može videti i osetiti u starom delu distrikta, gde sve vrvi od malih prodavnica i tipičnih restorana sa kineskim tradicionalnim specijalitetima. Tu se odvija izuzetno dinamičan život, naročito po zalasku sunca i paljenju svetla. U starom delu se nalazi i čuvena pagoda Fahua, Konfučijanski univerzitet i park, kao i Muzej posvećen bambusu, u kome se može saznati mnogo toga o ovom drvetu i svemu onome što ga čini neizostavnim delom kineske kulture i civilizacije.

Distrikt Đading odlikuju i brojni parkovi koji su uređeni u kineskom tradicionalnom stilu, jedna od najsavremenijih biblioteka koja je deo svetski poznate Biblioteke Šangaja, poznati Muzej automobila, zatim moderne škole i kampusi šangajskih univerziteta. Đading je i raskršće kineskih auto puteva na pravcu sever-jug, mesto gde izgrađen prvi expres way u Kini. Konfiguracija terena pokazuje da je ovaj distrikt, pored industrijskog, okrenut i poljoprivrednom razvoju, o čemu govore brojni poljoprivredni proizvodi poreklom iz ovog distrikta, koji se nalaze na dugačkoj listi proizvoda koji se distribuiraju na celoj teritoriji grada Šangaja, pa I šire od toga, na velikom kineskom tržištu.

“Društvo Daleki istok” i institucije Šangajskog distrikta Đading, ostvaruju dugogodišnju saradnju koja je, u proteklom periodu, rezultirala brojnim aktivnostima, a u nekoliko navrata i susretima i obostranim posetama delegacija i predstavnika obe strane, kako u Šangaju, tako i u Beogradu. “Društvo Daleki istok” je idejni tvorac i kreator programa kojim su povezani Šangajski distrikt Đading i Beogradska opština Voždovac, uz realizaciju programa saradnje dve strane u oblasti obrazovanja, sporta, zdravstva i ekonomije. Od avgusta 2015. godine, u program saradnje dve strane je zvanično uvedena i saradnja dve škole, Prve osnovne škole u distriktu Đading i Osnovne škole “Bora Stanković” koja se nalazi u Beogradskoj opštini Voždovac, kao prve institucije dve strane koje stupaju u saradnju, verovatno i kao prve škole iz Kine i Srbije koje su započele sa pripremom programa budućih kontakata i razmene u oblasti obrazovanja. Delegacija “Društva Daleki istok” i Osnovne škole “Bora Stanković”, posetila je, u leto 2015. godine, Prvu osnovnu školu u distriktu Đading, a tom prilikom su, pored međusobnog upoznavanja i razmene prezentacija obe škole, vođeni razgovori o modalitetima buduće saradnje. “Društvo Daleki istok” je, u svim aspektima i na svim nivoima, idejni tvorac, kreator, nosilac i koordinator saradnje Šangajskog distrikta Đading i Beogradske opštine Voždovac, uz učešće administrativnih institucija obe strane, kao i institucija grada Šangaja.

Na slikama desno: Detalji zabeleženi u Šangajskom distriktu Đading, sa jednim od simbola ovog distrikta, čuvenom pagodom Fahua (u vrhu)

Šangajski distrikt Đading


Distrikt Đading (Jiading) se nalazi u severozapadnom delu administrativne oblasti grada Šangaja (prikazano na mapi Šangaja ispode teksta - kliknuti na sliku za uvećanje) i zauzima površinu od približno 465 km2, sa oko 1600000 stanovnika koji naseljavaju devet manjih gradova i nekolicine sub-distrikta. Ovaj distrikt je 1958. godine izdvojen iz provincije Điangsu i pripojen administrativnoj upravi grada Šangaja kao oblast, da bi 1992. godine stekao status distrikta u okviru grada Šangaja. Od davnina poznat po proizvodnji pamuka i štofa, ovaj deo Šangaja je u novije doba poznat kao centar automobilske industrije Kine i sedište jedne od najpoznatijih auto kuća u svetu, Folksvagen grupe (VW), čija je velika fabrika locirana upravo u distriktu Đading. Pored toga, ljubitelji auto-trka i Formule 1, prepoznaće Đading po veličanstvenoj pisti na kojoj se, u prvoj nedelji meseca aprila, održava trka za Veliku nagradu Kine. Đading distrikt je, takođe, mesto gde se nalaze brojne investicije velikih svetskih kompanija, što je izuzetno doprinelo ubrzanom razvoju ovog dela Šangaja, kako u ekonomskom, tako i u svim drugim oblicima.  

Šangaj

Đading

Tokom jedne od poseta delegacija Šangajskog distrikta Đading “Društvu Daleki istok”, potpisan je sveobuhvatni Sporazum o saradnji ovog distrikta i Beogradske opštine Voždovac

Delegacija “Društva Daleki istok” u kojoj su se nalazili i predstavnici Osnovne škole “Bora Stanković” iz Beograda, posetila je Prvu osnovnu školu u Šangajskom distriktu Đading, a tokom ove posete su vođeni razgovori o budućoj saradnji dve škole, kao i o učešću u raznim programima u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, uključujući i razmenu učenika i nastavnog osoblja. Tokom posete Prvoj osnovnoj školi u Šangajskom distriktu Đading, delegacija je prisustvovala umetničkom programu koji su pripremili učenici ove škole. Susretu i razgovorima dve strane prisustvovali su i predstavnici Odeljenja inostranih poslova distrikta Đading i grada Šangaja. (na slikama desno)   

Tokom posete predstavnika “Društva Daleki istok” Šangajskom distriktu Đading, promovisan je prvi Međunarodni letnji kamp za mlade, koji ovaj distrikt organizuje počev od avgusta 2015. godine. Kamp je namenjen mladima iz gradova i distrikta koji se nalaze u programu saradnje sa Šangajskim distriktom Đading, a programski je namenjen da učesnicima Kampa, kroz različite aktivnosti, približi kinesku kulturu i jezik, u okviru čega je uključeno upoznavanje sa distriktom Đading i gradom Šangajem. (na slici desno)

Distrikt Đading je, u pravom smislu reči, upravo ono što daje prvu pomisao kada se spomene Šangaj - savremen i moderan deo ove kineske metropole, gotovo jedan veći grad sa mnoštvom sadržaja, počev od čuvene staze Formule 1 “Shanghai circuit” i prelepog Muzeja automobila, pa preko izuzetno prisutnog duha kineske tradicije koja se ogleda gotovo na svakom koraku. Đading je i mesto gde se nalaze velike privredne investicije i luksuzni hoteli, ali i ono što čini običan život u jednom gradu, a to su prodavnice, kafeterije i restorani, škole i fakulteti, medicinske ustanove. Za gosta je naročito interesantno da doživi trenutke u večernjem obilasku starog grada Đading i da poseti neki od brojnih restorana sa tradicionalnom kineskom kuhinjom, da uz to kupi za uspomenu suvenire koji će ga podsećati na ovaj kraj, ali i da se nađe u prilici da obiđe neku od najsavremenijih robnih kuća gde se u ponudi nalaze najpoznatiji svetski brendovi. Za razliku od gradske vreve u srcu nekog velikog grada, u Đadingu nema velike buke a ni gužve u saobraćaju.  

01-china-grand-prix-2009.jpg IMG_7723.JPG IMG_7672.JPG IMG_7732.JPG IMG_7733.JPG Shanghai Auto Museum.gif

Delegacija Šangajskog distrikta Đading I “Društva Daleki istok” su razmenile brojne posete tokom  višegodišnje saradnje, a rezultati tih poseta su izuzetno doprineli tome da se postojeća saradnja proširi i na druge institucije, što je bilo od značaja da se uspostavi i saradnja Šangajskog distrikta Đading sa Beogradskom opštinom Voždovac, koja je omogućila da se predstavnici ovog šangajskog distrikta, upoznaju sa obrazovanjem i sportom u Beogradu. Članovi delegacije su, imali više prijema i razgovora u Opštini Voždovac, a posetili su Osnovnu školu “Bora Stanković”, gde im je priređen svečani doček i otvorena izložba fotografija “Četiri godišnja doba Šangaja”. Takođe, članovi delegacije distrikta Đading su, tokom poseta “Društvu Daleki istok, imali prijem i razgovore u Skupštini grada Beograda, gde su razgovarali sa članovima Gradskog veća zaduženim za međunarodnu saradnju, rukovodiocima Sekretarijata za sport i omladinu, kao i predstavnicima Skupštine grada. Tokom boravka u Beogradu, gosti iz Šangaja su se upoznali sa životom u prestonom  gradu Srbije, obišli kulturno-istorijska mesta, stadion i Muzej FK Crvena zvezda, kao i stadion FK Voždovac. Takođe, članovi delegacije su obišli i Novi Sad.

1706124_prijem2_v.jpg 20151013_090844.jpg Slika81.jpg IMG_0421.JPG IMG_8307.JPG IMG_8331.JPG IMG_8342.JPG IMG_8362.JPG IMG_9668.jpg IMG_9672.jpg IMG_9675.jpg IMG_9679.jpg


IMAG1749a.jpg IMAG1742.jpg IMAG1730.jpg

U februaru 2017. godine, delegacija “Društva Daleki istok” je posetila Šangajski distrikt Đading i tom prilikom obišla brojne institucije ovog distrikta, a celo vreme boravka uz delegaciju su bili rukovodioci i odgovorni ljudi iz Narodne vlade distrikta. Tokom ove posete, vođeni su razgovori o daljoj saradnji, kao i prethodno dogovorenim projektima. Za goste iz Beograda je upriličen svečani prijem i ručak u Narodnoj vladi distrikta, koji je priredio Ma Chunlei, partijski rukovodilac distrikta Đading.