Nazad #top

“Praznik proleća” - tradicija “Društva Daleki istok” koja traje

Svečana proslava “Praznika proleća” je jedna od najvažnijih aktivnosti “Društva Daleki istok”, ujedno i tradicija koja traje od samog osnivanja i početka rada Društva. Takođe, program koji “Društvo Daleki istok” priprema za ovaj događaj je jedinstven, i, pruža pravu sliku o radu Društva i njegovih članova.  


Svečani program kojim “Društvo Daleki istok” obeležava “Praznik proleća” i dolazak Nove godine po kineskom tradicionalnom kalendaru, predstavlja izuzetnu kreativnost u radu “Društva Daleki istok”, kao i poznavanje kineskih tradicija i običaja. Svaki od programa za obeležavanje “Praznika proleća” koje je “Društvo Daleki istok” pripremalo, donosio je brojne novine i vrhunsko umeće predstavljanja kineskih tradicija i običaja koji odlikuju ovaj praznik.

Svečanost proslavljanja “Praznika proleća” i dolaska  Nove godine po Kineskom tradicionalnom kalendaru, jedna je od najznačajnijih aktivnosti “Društva Daleki istok”, a kao takva i prepoznatljiva, kako u Beogradu i Srbiji, tako i u Kini. Po načinu na koji je tokom svih ovih godina od osnivanja i početka rada “Društva Daleki istok” pripremana, kao i po svom sadržaju, ova svečanost je postala jedan od simbola “Društva Daleki istok” i prerasla u tradiciju koja je zauzela istaknuto mesto u njegovom radu. Prva svečana proslava “Praznika proleća” koju je “Društvo Daleki istok” (tada Klub Daleki istok) pripremilo, održana je neposredno po osnivanju i početku rada Društva, kada je svečano proslavljena Godina Konja (1990). Kako tada, tako i na narednim svečanostima proslavljanja “Praznika proleća”, pored prijatelja “Društva Daleki istok” i poštovaoca dalekoistočnih kultura, svečanostima su uvek prisustvovali predstavnici Ambasade NR Kine, da bi od proslave Godine Svinje (1995), svečanom proslavljanju “Praznika proleća” i dolaska Nove godine po Kineskom tradicionalnom kalendaru, prisustvovao i ambasador NR Kine, zajedno sa skoro svim diplomatama iz Ambasade. U pripreme za svečanu proslavu Godine Tigra (2010), na ličnu molbu, uključuje se Ambasada NR Kine i od tada se ova svečanost održava kao zajednička, uz istovremeno učešće Doma kulture Studentski grad u njenoj realizaciji. Proslavljanje “Praznika proleća” koju priprema “Društvo Daleki istok”, preraslo je u tradiciju koja je u mnogo čemu doprinela boljem shvatanju i razumevanju dalekoistočnih tradicija i kultura u našoj zemlji, kao i boljem razumevanju među narodima naše dve zemlje. Šire gledajući, ova tradicionalna proslava, kroz program koji se za nju priprema, približila je tradicije i običaje kineskog naroda svim ljubiteljima i poštovaocima tradicija i kulture naroda najmnogoljudnije zemlje sveta u našoj zemlji, da bi, istovremeno, u mnogo čemu doprinela i ukupnoj saradnji naše zemlje i Kine na kulturnom planu. Sav rad na ideji i pripremanju programa za ovu svečanost, delo je članova “Društva Daleki istok”, koji su i glavni učesnici u njegovoj realizaciji. Pored njih, u programu su, tokom godina, učestvovali i poznati umetnici, među kojima su bili glumac Toma Kuruzović, poznati violinista Nemanja Radulović, ansambl Renesans, KUD Gradimir, KUD Lola, KUD Abrašević, Nacionalni plesni ansambl iz grada Landžou (provincija Gansu), Children palace dečji plesni ansambl iz Fengtai distikta iz Pekinga, Una Maja Wagner, hor Belcanto, a pored njih i Muzička škola Stanković, baletski studio Adaggio, Baletski studio Via Gratie, plesna škola Ivica i Natalija, plesni par Darinka Divljak i Ivan Mileusnić.

Jedna od karakteristika koje su činile program za svečanu proslavu “Praznika proleća” bila je torta koja je posebno spremana za tu priliku, a koju je sekao ambasador NR Kine. Torta je spremana u obliku životinje iz tradicionalnog kalendara čija je obeležja nosila nastupajuća godina. Uz to, proslava je obeležena i tradicionalnim specijalitetima kineske kuhinje. Za ovu svečanost, torte su pripremale poslastičarnice Sydney i Aurelio, iz Beograda, a specijalitete kineske kuhinje za koktel koji je spreman za učesnike i goste na proslavi, pripremala je, u više navrata, Ambasada NR Kine

Tradicionalna proslava “Praznika proleća” koju priprema i organizuje “Društvo Daleki istok”, tokom svih proteklih godina je bila izuzetno posećena, a u publici i među gostima su se našli, pored ambasadora i diplomata iz Ambasade NR Kine, brojni gosti iz javnog i kulturnog života u Srbiji, među kojima predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, gradonačelnik Beograda, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije, državni sekretari iz više ministarstava u Vladi Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, beogradskih opština i delegacije gradova iz Srbije, delegacije gradova Landžou i Šangaja (NR Kina). Takođe, brojni domaći i kineski mediji su pripremali i emitovali specijalne emisije o ovoj aktivnosti “Društva Daleki istok”, među kojima su posebnu pažnju privukle emisije koje je emitovala kineska državna televizija CCTV, kao i televizija Phoenix koja emituje program iz Hong Kong-a. Uz to, posebne reportaže u kojima su mesto zauzele vesti o proslavi koju organizuje “Društvo Daleki istok”, bile su deo brojnih udarnih vesti o proslavama “Praznika proleća” koje su organizovane širom sveta. Ambasada NR Kine u Beogradu, Ministarstvo inostranih poslova Kine, Ministarstvo kulture Kine, kao i najveći i najpoznatiji kineski mediji, posvetili su ovoj proslavi i veliki deo prostora na svojim internet prezentacijama, odakle su prilozi preuzimani od strane lokalnih medija širom Kine. Ova tradicionalna proslava “Društva Daleki istok” je podrazumevala koktel koji je održavan po završetku svečanog programa, a na kome su posluživani tradicionalni specijaliteti kineske kuhinje, za šta se pobrinula Ambasada NR Kine. Takođe, i Udruženje kineskih trgovaca u Srbiji je u više navrata pripremalo koktel sa specijalitetima kineske kuhinje za ovu proslavu, a članovi “Društva Daleki istok” su svake godine bili pozivani u goste na novogodišnje proslave koje je organizovalo ovo Udruženje, na kojima su prikazali delove svojih programa. U programima koje je za proslavu “Praznika proleća” pripremalo “Društvo Daleki istok”, korišćeni su tradicionalni kostimi kineskih nacionalnosti, kao i kineski tradicionalni muzički instrumenti.