Nazad #top IMG_20161120_0001.jpg certificate.jpg Magnolia.jpg MagnoliaA.jpg Zlatna Magnolija (2).jpg

Priznanja i nagrade za članove “Društva Daleki istok”

Tokom svih godina rada “Društva Daleki istok”, članovi Društva su učestvovali u nebrojeno puno aktivnosti koje su bile od izuzetne važnosti za programske ciljeve i sve za ono što je doprinosilo radu samog i afirmaciji Društva. Istovremeno, članovi “Društva Daleki istok”  su bili u mogućnosti da učestvuju u aktivnostima i takmičenjima koje su organizovale partnerske organizacije i institucije u Kini, što je doprinosilo ukupnom zajedničkom radu na aktivnostima koje su afirmisale obe zemlje i oba naroda, samim time i doprinele boljem razumevanju i približavanju. Na nekima od tih aktivnosti koje su bile takmičarskog karaktera, članovi “Društva Daleki istok” su nagrađeni, dok su, na drugoj strani, kineske institucije odlikovale visokim priznanjima članove Društva za njihov izuzetan doprinos saradnji i učešću u zajedničkim projektima.  

aw2.jpg

Saradnja “Društva Daleki istok” i China Radio International (Kineski međunarodni radio), unapređena je osnivanjem Kluba slušalaca za područje bivše SFRJ u septembru 2002. godine, da bi u decembru iste godine, takođe u Beogradu, tokom posete visoke delegacije China Radio International, bio potpisan Memorandum o saradnji dve strane. Bio je to prvi zvaničan dokumenat o saradnji koji je “Društvo Daleki istok” potpisalo sa jednom od kineskih institucija od državnog značaja, a kojim je kasnija saradnja poprimila velike razmere, od zajedničkih aktivnosti i angažovanja “Društva Daleki istok” u radu Kluba slušalaca CRI za područje bivše SFRJ, do promocije China Radio International u Beogradu i širom Srbije, uključujući i promociju emitovanja programa na FM talasima za područje Srbije. Zamenik generalnog direktora China Radio International, g. Chen Minyi, uručio je Marini Pop-Cenić, zameniku predsednika “Društva Daleki istok” i predsedniku Kluba slušalaca CRI, priznanje za izvanredne zasluge i doprinos popularizaciji programa China Radio International u Srbiji i rad Kluba slušalaca CRI. Ovo priznanje je uručeno u zgradi China Radio International u Pekingu, u prisustvu članova redakcije China Radio International koja priprema radio program koji se emituje na srpskom jeziku, i članova Upravnog odbora ove najveće kineske državne radio kuće. Na slici levo: g. Chen Minyi (Čen Min Ji), zamenik generalnog direktora China Radio international (Kineskog međunarodnog radija), uručuje Marini Pop-Cenić priznanje priznanje CRI. (Peking, avgust 2003.)

Na 6. po redu Međunarodnom takmičenju u poznavanju kineskog jezika koje se pod nazivom “Kineski jezik kao most” organizuje svake godine u NR Kini, član Upravnog odbora “Društva Daleki istok”, Vladimir Živanović, osvojio je specijalnu nagradu za izuzetnu elokvenciju. Ovo takmičenje je održano avgustu 2007. godine u gradu Changchun (Čangčun), kineska provincija Jilin (Đilin), a Vladimir Živanović je bio prvi takmičar iz Srbije. Takmičenje je organizovano u saradnji s Politehničkim univerzitetom iz grada Changchun, a jedan deo programskih aktivnosti u okviru takmičenja, kao i polufinale, održani su u prostorijama ovog univerziteta. Vladimir je pokazao izuzetno znanje na ovom takmičenju koje je bilo organizovano na temu “U susret Olimpijadi u Pekingu”, što pokazuje I priznanje koje je dobio od strane specijalnog žirija na takmičenju. Na slici levo: Vladimir Živanović na sceni tokom svog nastupa na takmičenju “Kineski jezik kao most” u gradu Changchun, u avgustu 2007. godine, i certifikat o priznanju koje je na tom takmičenju dobio.

Magnolija je zvaničan cvet kineske metropole Šangaja i nalazi se u samom grbu grada, kao i u svim logotipima koji se odnose na medijsko promovisanje grada Šangaja, u samoj Kini i van nje. Magnolija je, takođe, naziv najvišeg odlikovanja grada Šangaja koje vlada ove kineske metropole uručuje stranim državljanima kao priznanje za njihov izuzetan doprinos i promovisanju Šangaja u zemljama i gradovima iz kojih dolaze dobitnici ovog prestižnog priznanja. Dobitnici “Magnolije” uživaju veliki ugled u Šangaju i Kini, a dobijanjem ovog priznanja, ujedno stiču i zvanje kandidata za počasnog građanina Šangaja. U septembru 2012. godine, Narodna vlada Šangaja je dodelila priznanje “Magnolija” predsedniku “Društva Daleki istok”, Goranu Vasiljeviću. Ovo izuzetno priznanje je, ujedno, priznanje i “Društvu Daleki istok” za dugogodišnji rad na saradnji sa institucijama Šangaja i institucijama ovog najvećeg i najrazvijenijeg grada u NR Kini i grada koji u celom svetu važi za sinonim kada je u pitanju ekonomski razvoj. Nosioci priznanja “Magnolija” su predstavnici nekoliko najvećih i najpoznatijih svetskih kompanija i institucija, gradonalčelnici nekih od najpoznatijih svetskih gradova, istaknuti pojedinci iz sveta nauke i tehnike.  (Na slikama levo: plaketa i orden, srebrna i zlatna “Magnolija”)

Odlikovanje pod nazivom “Magnolija” je najviše priznanje koje grad Šangaj dodeljuje jednom stranom državljaninu za njegov rad i dorinos promociji grada Šangaja kao i doprinos saradnji koju grad Šangaj na taj način ostvaruje sa zemljom i institucijama zemlje iz koje potiče dobitnik “Magnolije”. “Društvo Daleki istok” je, tokom dugogodišnje saradnje sa gradom Šangajem i institucijama ove kineske metropole, dalo ogroman doprinos ne samo saradnji Šangaja sa Srbijom, nego i doprinos ukupnoj saradnji Kine i Srbije. Gradonačelnik ove kineske metropole je odlikovao predsednika “Društva Daleki istok”, dvostrukim ordenom “Magnolija”, srebrnom i zlatnom, a time ga i zvanično nominovao za zavanje počasnog građanina. U okviru projekta “Jedan pojas, jedan put”, grad Šangaj se predstavio u Srbiji programom pod nazivom “Jedro Šangaja”, u čijoj je realizaciji učestvovalo “Društvo Daleki istok”, a tom prilikom je zamenik gradonačelnika Šangaja, g. Chen Yin, uručio počasnu “Zlatnu Magnoliju” predsedniku “Društva Daleki istok”. Predsednik “Društva Daleki istok” je, za sada, jedini državljanin Republike Srbije koji je dobio ovo priznanje.  

Takmičenje u pisanim radovima i recitacijama kineske poezije koje se pod nazivom Shanghai Get-together održava svake druge godine, obeleženo je velikim brojem nagrada i priznanja koje osvojili članovi Društva Daleki istok i polaznici Škole kineskog jezika i kulture u okviru Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja u Srbiji. Ovo takmičenje je ustanovljeno 2010. godine i ima međunarodni karakter.

Na slikama: nagrađeni učesnici takmičenja Shanghai Get-together 2014, sa diplomama i nagradama koje su osvojili za učešće u obe takmičarske kategorije, u pisanim radovima i recitovanju kineske poezije. (Organizator takmičenja je Biblioteka Šangaja)

get_together2014cn.jpg poziv.jpg